Севернокорейският лидер Ким Чен Ун е пристигнал на изненадващо посещение

...
 Севернокорейският лидер Ким Чен Ун е пристигнал на изненадващо посещение
Коментари Харесай

Bloomberg: Ким Чен Ун е на изненадващо посещение в Китай

 Севернокорейският водач Ким Чен Ун е дошъл на изненадващо посещаване в Пекин – първата му аудиенция отвън КНДР от идването му на власт през 2011 година Това оповестяват трима източници на организация Bloomberg.
Към момента не е известно какъв брой дълго Ким ще остане в Китай, нито с кого ще се срещне по време на престоя си там.

В понеделник слуховете за аудиенция на почитан представител на властта в Пхенян се усилиха, откакто японската осведомителна организация „ Киодо “ заяви, че е допустимо севернокорейският водач да дойде в страната със специфичен трен. Телевизия Nippon от своя страна сподели фрагменти на идващ в Пекин трен, който наподобява на този, употребен от бащата на Ким – Ким Чен Ир, при последната му аудиенция в страната преди гибелта му през 2011 година

 

Неочакваното посещаване е последното от серия дипломатически маневри в Азия на фона на задълбочаване в спора сред Вашингтон и Пхенян, от една страна, и опасенията за допустима комерсиална война сред Съединени американски щати и Китай, от друга.

Все още няма информация и за това дали американските управляващи са знаели авансово за визитата на Ким.

„ Северна Корея постоянно се възприема като непризнателен по-малък брат, само че скорошното напрежение и възходящите нуклеарни и ракетни качества значат, че Китай приема това съществено и не желае да бъде изоставена от процеса “, показва Мелиса Ханъм, откривател от центъра „ Джеймс Мартин “.

По-рано този месец Доналд Тръмп разгласи, че е склонен да се срещне с Ким Чен Ун, откакто южнокорейски държавни представители оповестиха, че севернокорейският водач е подготвен да разиска нуклеарната си стратегия. Bloomberg напомня, че срещата към момента се разисква и занапред би трябвало да бъде публично доказана.

Закъснялата аудиенция на Ким в Китай, седем години след визитата на неговия татко, отразява напрежение в връзките с Пекин, показва Жак Делил от правния факултет на Университета в Пенсилвания. „ С годините Китай стана все по-разочарован от Северна Корея, изключително при ръководството на младия Ким “, добавя той.
По публикацията работи: Елена Илиева
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР